Назад на почеток


Понуди

Линкови

Романија и прозорци

Наслов Започнување на бизнис во Романија
Преводи Мапа на анализа и практичен водич за германските компании
Автор Мајкл Laserer
Страници 71 Страници
Колеџ Карл-Franzens на Универзитетот Грац, Австрија
Тип на работа Теза
Надомест 2005
Забелешка 3
Јазик Германски
Медиуми Хартија / ЦД
Синопсис
Иницирање:Романија е земја полна со контрадикции. Од една страна, Романија е едно со економски раст од 7% и земајќи со инфлацијата и невработеноста 10% 2004 да биде од најуспешните земји во развој на Југоисточна Европа. Од друга страна, Романија е сиромашна човек на Европа – петте најсиромашните региони во Европа се наоѓа таму и романскиот домаќинство има само 5% куповната моќ на швајцарски апарати за домаќинство.

Токму овие сиромаштијата исто така го поддржува една од најпознатите постојаните проблеми во романската економија – корупција. Мито имаат долга традиција и се уште се практикува во текот на. Дали официјален, Лекар или судија, сите тие се подобрат нивните ниски плати на овој начин да се.

Преовладува ниско ниво на платите (од просечната месечна нето плата е само 150 Евра) Сепак, голема атракција за инвеститори. Од преземањето на романскиот Петром со ОМВ во декември 2004 Австрија е еден од околу 3 Милијарди долари од 1990 се инвестирани во бројот на Романија еден инвеститор. Бројот на регистрирани компании со австриски капитал е околу 3.500. Германија се наоѓа во Холандија и Франција плоштад 4.

Други мотиви за странски директни инвестиции, на пример, со 22 Милиони жители на најголемиот пазар на Југоисточна Европа, во јануари 2005 воведе рамен данок на 16% на добивката и приходите, на поволната географска положба (Црното пристаниште, од една страна и се уште релативно близина на Австрија и Германија од друга страна), или дарежлив ЕУ целокупна – умре Светилник, САПАРД и ИСПА за Романија во подготовките за со 2007 поддршка планирани пристапување во ЕУ финансиски. Повеќе